Keti Koti Zaanstreek
Samen vieren we de vrijheid op 30 juni en 1 juli
Op zaterdag 18 november 2023 nodigen wij u uit om deel te nemen aan een inspirerend evenement dat is gewijd aan de herdenking en viering van onze onafhankelijkheid en viering herdenkingsjaar. Dit jaar hebben we een bijzondere activiteit voor u in petto. Een grote viering met workshops, voorlezen, zingen, spelletjes, knutselen. Vier gezellig met ons mee en iedereen is welkom!
Presentator: Dino Burnet
Inheemse groep: Anuana Maro || Marrongroep: Dèè Sisa’s Boskopugroep
Zang optreden: Miss Beulah
Optreden: Kaseko Formatie Big Time
Kinderactiviteiten: Victor Sam Djembè
Bigi Dyari Van: Lilien Jane Heymans
Locatie: Wijkcentrum De Poelenburcht | Weerpad 1A | 1504 NX Zaandam
Meld u vandaag nog aan en vergeet niet uw ideeën en open geest mee te brengen naar deze viering
De toegang is gratis! Maar aanmelden is verplicht! Meldt u aan via:
Op woensdag 31 mei 2023 nodigen wij u uit om deel te nemen aan een inspirerend evenement dat is gewijd aan de herdenking en viering van Keti Koti. Dit jaar hebben we een bijzondere activiteit voor u in petto: een boeiende lezing en vraaggesprek bijlage “Hoe onderzoek je sporen van slavernij?”
Tijdens deze bijzondere gelegenheid zullen historica Dineke Stam en ir. Barbara Esseboom neemt u mee op een ontdekkingsreis naar het verleden. Ze delen hun expertise en begrijpen het onderzoek naar sporen van slavernij. Als geleide experts hebben zij uitgebreide kennis vergaard over dit beladen onderwerp en zullen ze u helpen de impact van slavernij beter te begrijpen.
Dineke Stam is een historische evolutie die haar leven heeft bijgedragen aan de evolutie van de geschiedenis van slavernij en de gevolgen daarvan. Met haar diepgaande kennis en expertise zullen ze ons meenemen op een reis door de sporen van slavernij in Nederland, en ons bewust maken van de impact die dit verleden nog steeds heeft op onze samenleving.
Ir. Barbara Esseboom is een bevlogen onderzoeker en specialist op het gebied van erfgoed en architectuur. Ze zullen ons laten zien hoe we sporen van slavernij kunnen ontdekken en ontdekken in onze gebouwde omgeving. Met haar multidisciplinaire aanpak en innovatieve benadering zullen ze ons uitdagen om op een nieuwe manier naar onze omgeving te kijken.
De lezing en het vraaggesprek bieden u een unieke gelegenheid om meer te leren over de geschiedenis van slavernij en de impact ervan op onze samenleving. U krijgt de kans om vragen te stellen, te delen en een grondige kennis te ontwikkelen van dit fundamentele stukje erfgoed.
Wij kijken gelijktijdig uit om u te verwelkomen op deze speciale dag van Keti Koti viering. Samen kunnen we leren, groeien en een toekomst creëren waarin we de erfenis van slavernij erkennen en de weg naar gerechtigheid en gelijkheid bewandelen.
Meld u vandaag nog aan en vergeet niet uw ideeën en open geest mee te brengen naar deze tussentijdse lezing en vraaggesprek, verzorgd door historica Dineke Stam en ir. Barbara Esseboom.
De toegang is gratis! Maar aanmelden is verplicht! Meldt u aan via:
Na de gebroken ketenen
Lezing en dialoog
Zondag 25 juni geeft Afro-theoloog Kenneth Vers Babel in buurtcentrum De Vuister een lezing over de religieuze erfenis van tot slaafgemaakte Afrikanen. Hun traditionele rituelen zijn van groeiende betekenis in ons land vandaag de dag en kunnen helend werken.
Niet westerse religies, Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen zijn er wel bekend mee. Nederland wat minder. Het heeft alles te maken met het trans-Atlantische slavernijverleden en de ronseling daarna van contractarbeiders in Azië. De Aziaten brachten het hindoeïsme met haar vele goden en godinnen naar Suriname. Afrikanen brachten al eerder hun religieuze tradities mee of beter gezegd de geesten van hun voorouders. Deze religie staat in Suriname bekend als winti.
Illegaliteit
Het meer godendom en met name winti werd door de Europese kolonisator niet geaccepteerd en neergezet als afgoderij, als een duivelse bijgelovigheid. Na de afschaffing van de slavernij kwam er zelf een wet die alle winti-rituelen verbood en de religie dus in de illegaliteit dwong. De belangrijkste uitvoerders van deze wet waren feitelijk de zendelingen en missionrissen, die het christendom gezet propageerden.
In 2013 heeft de Nederlandse Raad van Kerken een verantwoording afgelegd voor het feit dat theologie maar al te vaak misbruikt is om slavernij te rechtvaardigen Kolonisatie werd mede hierdoor genormaliseerd en voortgezet.
Vorig jaar heeft de Nederlandse staat excuses aangeboden voor drie eeuwen van slavernij. De vraag is wat dit alles betekent ‘achter de komma’, dus naar de toekomst toe. Want de doorwerking van het koloniaal verleden gaat diep.
Afro-spirit
Ondanks de culturele dominantie van het westen zijn Afrikaanse gebruiken en denkwijzen in de koloniale periode blijven voortbestaan. Suriname kende lang een onderscheid tussen religie in de voortuin’(christendom) en religie ‘in de achtertuin’(zoals winti). In de voormalige koloniën zorgt dit nog altijd voor discussie, ook binnen families.
Veelal is het een meningsverschil tussen generaties jongeren zijn wat wat meer geneigd hun Afrikaanse achtergrond te herwaarderen en bepaalde tradities in ere te herstellen, omdat ze helend werken.
Kenneth Vers Babel is geestelijk verzorger, theoloog en auteur van het boek Activeer je Afro Spirit. In zijn lezing zal hij onder meer ingaan op de joods-christelijke concepten van ‘god’en het ‘uitverkoren volk’. Deze grondbeginselen zijn in de westerse geschiedenis een motor geweest van uitsluiting. Ook heden ten dage is inclusie niet vanzelfsprekend. Daar moet aan gewerkt worden!
Dialoog
Maar wie zijn hierbij aan zet? Gaan we het weer op het onderwijs afschuiven?
Wat biedt Afro-Nederlanders het beste bescherming tegen discriminatie en uitsluiting?
Dit zijn enkele vragen die aanbod komen in het noodzakelijke gesprek ‘na de gebroken ketenen ’zoals de titel luidt van de lezing van dhr. Vers Babel in buurthuis De Vuister in Koog a/d Zaan.
Adres : Molenwijk 44
Tijd: Inloop vanaf 14.30u
Vriendelijk verzoek u bij interesse aan te melden op:
Wij houden u op de hoogte van het laatste nieuws rondom opkomende activiteiten en evenementen, zodat u niets hoeft te missen.